TAIMEDE TOORLEOTISED



Värsked, elusad taimed on  kõige tugevaima toimega ja sellisena on nad ka kõik ravimtaimede ja meditsiinis kasutatavate taimedena kord olnud. Elusate taimede mahl on kõige paremini kasutatav teiste võimaluste seast. Toormahlu kasutab Ayurveda - traditsiooniline India meditsiin ja samuti ka Lääne herbalism (raamat "Healing With Herbal Juices" autor Siegfried Gursche)
Väga laialdaselt kasutatakse toortoidu liikumises raviks nisuorase mahla (ka odraorase mahla, lutserni mahla).  
Tuleb märkida, et elusate taimede kasutamine on siiski seotud mitmete faktoritega: 
1. Vorm – mõningaid ravimtaimi on toorelt väga raske kasutada. Lehti, puuvilju, on kerge elusalt, töötlemata või mahlana  kasutada. Seemneid, puitu, koort, oksi või kuivatatud kaunu on kasutada raskem, raske on kätte saada toimeaineid. Osad valminud kaunad näit. karob saab lihtsalt ära süüa nii nagu nad on, mõnda kauna saab süüa kuivatatult – näit. cassia.  Ülejäänud on toorvariandis väga raske tarbida – võib muidugi jahvatada peeneks, kuid see omakorda võib põhjustada teatud juhtudel seedesüsteemis vaevusi.   
2. Kättesaadavus:
 Enamik taimemeditsiini harusid kasutab kombineeritult erinevaid taimi sagedamini, kui üksikut taime. 
On teada paljud tervistavad segud, kus esineb 5-12 erinevat taime ja kuigi ühe taime saab võib-olla kergelt toorena ja elusana kätte, on väga raske saada kätte kõiki segus olevaid taimi. Ja kui segus juhtub olema veel koort, oksatükke, siis on veel keerulisem. 
3. Meetod ja ajastus – erinevate taimede manustamise meetod ja ajastus on erinev. Ja sellel võib olla ka oluline tähendus.
Nii Ayurveda kui traditsiooniline Hiina meditsiin lähtuvad  ravimtaimede võtmisel nii erinevatest meetoditest kui ka erinevatest aegadest. Olenevalt patsiendi seisukorrast võetakse ravimtaimi nii enne kui peale sööki, söögiaegade vahel, õhtul, hommikul jne. Seega on ravimtaimede manustamise võimalusi väga palju, näit ka külma veega, kuuma veega, piimaga, meega, aloe vera mahlaga jne, jne. Neile, kes soovivad muuta taimede manustamise meetodeid, oleks parem konsulteerida mõne herbalistiga või terapeudiga.
4. Teabe kandja – soe vesi/piim/alkohol
Kõige sagedamini kasutatakse taimi leotades neid soojas vees/piimas või alkoholis. Need taimed, mida on raske kasutada elusalt (seemned, koor, oksad), kuumutades eraldavad oma keskkonda rohkem alkaloide (aktiivseid toimeaineid). Samuti leotades taimi soojas vees, muutuvad toimeained paremini omastatavaks, kui neid niisama süües. Kui elus taim on raskesti omastatavas vormis, siis võivad toimeined seedumata ja imendumata lihtsalt kehast väljuda. Sel juhul on toimeained lihtsalt raisku lastud. Tee või tinktuur võib sisalda küll oluliselt väiksemat kogust toimeainet võrreldes elusa taimega, kuid seda on piisavalt ja imendumine toimub, mis teeb ravitulemuse efektiivsemaks.
5. Doseerimine
Mõned taimed on ülitugevad oma elusas töötlemata vormis. Herbalisti praktilised kogemused näitavad, et elus (jahutatud) tee neemi lehtedest on ülimalt tugeva toimega (ja väga suur diureetik). 
neem
Kuuma veega tehtud tee neemi lehtedest ei ole nii tugev kui toorvariant ja seega ei saa herbalist soovitada toorteed neemi taime puhul. Näiteks Mahatma Gandhi oli harjunud kasutama chutney (teatud marineeritud kaste) kurke, mis olid marineeritud tooreste neemi lehtedega, et aidata kaasa oma tsölibaadile. Kas te saate aru, mida teie taimedelt soovite? Toores, elus, töötlemata taim võib omada nii tugevat toimet, mis on vastupidine keedetud tee toimele. Selle asemel, et tõsta oma libiidot, võite ta hoopis kaotadaJ. Neemi kasutatakse Ayurvedas laialdaselt vähi ja diabeedi ravis, see on uskumatult tugev taim. Tugevaid taimi kasvab igal kontinendil piisavalt palju ja tuleb olla tähelepanelik ja ettevaatlik. Sõna toor ei pruugi olla see, mida te tegelikult vajate ja kui taim on toores (eriti pulbrina) siis tasub seda tarbida väga ettevaatlikult, et mida saada omale vastupidist toimet.  Veel üks näide: ühe herbalisti märkuse kohaselt on ginko lehed  nii tugevad, et võivad sinu hingamise üldse peatada. Iseasi, kas see on sinu soov? Kordame veel, tooreste tugevate ravimtaimedega tuleb olla väga ettevaatlik.
Teisest küljest on väga paljud taimed tarbitavad elusalt, näiteks maisiterad, võilillejuur (ka toorteena). Väga kerge on elusate taimedega üledoseerimine. Mida rohkem, seda parem kõnekäänd siin ei kehti, pigem vastupidi. Tuleb leida endale õige doseering. 
Kuidas valmistada endale toorteed: võtad taimed (ka kuivatatud sobivad), paned nad veega puhtasse klaasist purki (kaanega). Raputa hästi läbi. Kui taimed on jahvatatud peeneks, siis pane purk kohe külmikusse. Kui taimed on peenestamata, jäta purk paariks tunniks toatemperatuurile. Seejärel pane segu blenderisse ja blenderda keskmisel kiirusel, et taimed oleksid veidi katki tehtud. Pane segu purki tagasi ja aseta kinnise kaanega külmikusse kogu ööks. Toortee on valmis järgmiseks hommikuks. Kui on vaja kohe tarbida, siis jahvatatud taimed koos veega võib jätta 1-2 tunniks toatemperatuurile, sageli loksutades ja siis kohe tarbides. TÄHELEPANUKS: Kuna elus taim vees on elusate protsessidele kiire alluma, siis kõikvõimalike patogeenide ja bakterioloogiliste protsesside pärast, tuleks pikka aega toatemperatuuril seisnud elusate taimede leotist mitte juua.
6. Maitse: võib olla väga ebameeldiv. Ebameeldiva maitsega taimi püütakse süüa koos toiduga, mis maskeerib maitse. Kuid see  ei ole alati soovitav. Kui kasutatakse taimede mahla, siis võib neid juua selleri või porgandimahlaga. Porgandimahl on väga hea lahusti ravimtaimedele, kuna imendub kiirelt, kuigi ei pruugi kõigile sobida. Samal ajal tuleb olla tähelepanelik, kuna porgandimahla magus maitse maskeerib ravimtaime maitse ja siis võib kergelt üle doseerida.  Üledoos aga ei toimi ravivalt vaid vastupidi.Sestap ei ole soovitav näiteks macat lisada smuutisse, toorkakaod segada rohke magustajaga (meega, agaaviga) jne. Maitsemeel annab reageeringu puhtale ainele – kui palju te suudate seda tarbida puhta veega segatult.
Kindlasti on soovitav raskemate haiguste puhul konsulteerida taimi tundva inimesega, fütoterapeudiga. Neil, kes on terved on vaba voli katsetada ja proovida ning leida omale sobivad taimed, sobiv doos.